Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta

Què és?

(Article 1, Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat: El propòsit d’aquesta Convenció és promoure, protegir i assegurar el gaudi ple i en condicions d’igualtat de tots els drets humans i llibertats fonamentals per totes les persones amb discapacitat, i promocionar el respecte de la seva dignitat inherent.)

L’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta (ADHMT) és un espai de treball a disposició de les persones en situació de discapacitat intel·lectual amb l’objectiu d’esdevenir un òrgan de transformació social i participació ciutadana per incidir social i políticament en la difusió i defensa dels drets humans i, concretament, de la Convenció Internacional de Nacions Unides sobre els Drets de les persones amb Discapacitat (La Convenció).

Quan es va iniciar?

(Article 12: Igual reconeixement com a persona davant la llei)

La Convenció va ser aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides el 13 de desembre de 2006. Espanya la va retificar el 2007 (trobant-se en vigor des del 3 de maig de 2008).

L’any 2013 vam començar a oferir a la FCSD el Curs de Drets Humans.  (Apuntat’hi, si encara no l’has fet).

Els alumnes del curs reclamaven que els seus drets no estaven sent respectats i que calia actuar al respecte. Així va néixer l’Assemblea de drets humans de la FCSD. Es va constituir el 22 d’agost de 2015 i els membres van definir l’objectiu final com: “fer un món més just“.

El 04 de maig de 2018 va morir Montserrat Trueta Llacuna, fundadora de la nostra fundació i van adoptar en el seu honor el nom d’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta (ADHMT).

Perquè?

La Convenció introdueix tres principis que hem de considerar bàsics, aquests són els principis de no discriminació, d’accessibilitat i d’autonomia.

La seva principal funció és establir un marc d’acció perquè els països partícips harmonitzin les seves lleis al respecte.

Estableix un canvi de paradigma i de model social en el tracte vers les persones en situació de discapacitat. Antigament el model més generalitzat ha estat de beneficència o mèdic-assistencial i ara la Convenció suposa un consens mundial per un model social basat en els drets humans, on la persona és l’eix central de la seva vida i ha de ser tractada com a ciutadà subjecte de ple dret.

Qui som? (Membres actius) 

(Article 5: Igualtat i no-discriminació)

Ana Rodríguez

Ana Rodríguez

Irene Pérez

Irene Pérez

Andy Trias

Andy Trias

Jordi Duaso

Jordi Duaso

Clara Hervás

Clara Hervás

Montserrat Vilarrasa

Montserrat Vilarrasa

Liceth Cedeño

Liceth Cedeño

Noelia

Nom i Cognom

Membre Assemblea DHMT

Membres col·laboradors

Antics membres que ja no venen a les reunions però segueixen en col·laboració amb l’Assemblea DHMT.

 • Beatriz Ruiz Pérez
 • Ana Ribot Chica
 • Oscar Aguilera Gómez
 • Jaume Pont Gómez
 • Anna Buch Trunas
 • Joaquim Martí Alis
 • Carlos Rueda Cruz

Què oferim? 

(Article 8: Presa de consciència)

La presa de consciència és la tasca per incidir en la societat que considerem més important i necessària de totes.

És per això que els membres de l’Assemblea DHMT us ofereixen opcions diverses per tal que opteu per la que més us escaigui.

Com i On estem incidint?

(Article 29: Participació en la vida política i pública)

(Article 32: Cooperació Internacional)

A més a més d’incidir indirectament ofertint conscienciació, també s’intenta incidir directament en la ciutadania a partir de les reunions setmanals, de la participació en espais de presa de decisions sobre la ciutadania i la cooperació internacional.

Reunions setmanals

Els membres de l’Assemblea DHMT es reuneixen setmanalment per treballar, debatre, fer propostes, consensuar-les i tirar-les endavant.

Sovint compten amb voluntaris,  convidats diversos i experts que realitzen formacions específiques en l’àmbit dels drets humans. També és l’espai des d’on preparen totes les conferències de conscienciació que oferten i s’organitza i porta a terme el seguiment de tot el que es fa.

APUNTA’T COM A VOLUNTARI/A !!

Consell Rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD)

El Consell Rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, de l’Ajuntament de Barcelona (IMPD) és un espai de presa de decisions sobre la ciutadania des del qual incideixen en la política perquè es facin lleis i actuacions per fer complir els articles de la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

Aquest espai està format per Vocals representants de cadascuna de les possibles situacions de discapacitat (física, auditiva, visual, per trastorn mental i intel·lectual)

Des de l’Assemblea DHMT donem suport a Montserrat Vilarrasa que és la Vocal representant de la discapacitat intel·lectual.

Montserrat va crear el seu programa electoral amb el que va concórrer a les eleccions a través de l’Assemblea DHMT. En ser escollida l’any 2016 es va convertir en la primera persona d’aquest organisme representant, en primera persona, de les persones en situació de discapacitat intel·lectual.

(Des de la FCSD estem ajudant a l’IMPD  a crear les mesures d’accessbilitat intel·lectual i congitiva que facin falta, perquè Montserrat Vilarrasa i els propers vocals en situació de discapacitat intel·lectual que hi formin part, puguin ocupar el seu càrrec en igualtat de condicions que la resta de vocals.)

Per més informació sobre la tasca que porta a terme Montserrat Vilarrasa com a Vocal, podeu fer-ne el seguiment a la pàgina de l’IMPD o a través del següent enllaç:

#TALENTS: MONTSE VILARRASA

 

Foto membres del Consell Rector de l’IMPD

 

Estructura de Drets Humans de Catalunya:

L’Estructura de Drets Humans de Catalunya (Unió de la Síndica de Greuges i l’Institut de Drets Humans de Catalunya) son un altre espai de presa de decisions sorbe la ciutadania que porta a terme l’elaboració del Pla de Drets Humans de Catalunya.

Es tracta d’un pla, que amb la implicació de la ciutadania vol fer exigir al Govern el compliement dels drets humans.

L’Assemblea DHMT hi participa per aportar-hi els seus punts de vista i per vetllar pel respecte de la Convenció.

Foto Agora sobre els drets de les persones amb Discapacitat amb Jaume Saura, a la FCSD…

Feu-ne el seguiment al web de: ESTRUCTURA DE DRETS HUMANS DE CATALUNYA

 

Nacions Unides (ONU)

En general, tota la tasca que porta a terme l’Assemblea DHMT va encaminada a fer complir  la Convenció i les directrius de Nacions Unides (ONU).

Com els drets humans, que no tenen fronteres, l’objectiu de “fer un món més just”, de l’Assemblea DHMT, és un objectiu global. És per això que l’Assemblea DHMT porta a terme un projecte de cooperació internacional amb el Comité de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat per treballar en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de 2030 i  la Plataforma Beijing+25.

De moment hem participat en el procés d’elaboració i signatura d’una Declaració dels drets de les dones amb discapacitat i càrrecs politics i públics.

En la següent pàgina de la ONU podeu veure tot el treball que estem portant a terme i la seva evolució.

 • Fotos de Montserrat Vilarrasa a Nacions Unides, Nova York.  12-06-2019

CONTACTEU-NOS per comptar amb l’Assemblea DHMT en d’altres espais de presa de decisions sobre la ciutadania o de cooperació internacional.  Us ajudarem a adaptar l’espai amb els suports i mesures d’accessibilitat cognitiva que calgui…

Què hem fet?

(Article 21: Llibertat d’expressió i d’opinió i accés a la informació)

Recull de vídeos:
Històric de conferències que hem realitzat:

21-01-2016:

Conferència inauguració Assemblea DHMT:  “Fer Un Món Més Just” 

Espai Calabria 66

14-03-2016:

Conferència de l’Assemblea DHMT en la X Trobada de Families amb Xavi Coral.

Auditori Once.

21-06-2016:

Conferència de Tancament dels cursos de drets humans i l’Assemblea DHMT 2016

Espai Calabria 66.

22-05-2016:

Conferència Assemblea DHMT en la trobada d’Espai21. Taula del Grup “Herois” .

Espai 21, Vic.

06-03-2017:

Conferència “En el dia a dia com tu” en la XI Trobada de famílies, amb Màrius Serra.

Auditori Once.

16-05-2017:

Conferència “En el dia a dia com tu” per Centre d’Estudis Prat.

Centre d’Estudis Prat. Roger de Llúria 97.

03-06-2017:

Conferència de Tancament dels cursos de drets humans i l’Assemblea DHMT 2017

Centre Cívic Cotxeres Borrell.

24-10-2017:

Conferència “En el dia a dia com tu” per alumnes del GFCM d’Atenció a persones en situació de dependència, del Centre Català Comercial de Santa Coloma de Gramanet.

Centre Català Comercial de Santa Coloma de Gramanet. 

C/ Marina 5-7, Santa Coloma de Gramenet.

09-11-2017

Conferència en Jornades Internacionals Barcelona Down. Presentant projecte “Dia a dia com tu”.

Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.

09-11-2017

Taula Rodona amb Maria Soledad Cisternas Reyes (Enviada especial de la ONU sobre accessibilitat i discapacitat i ex-presidenta del Comité de Drets de les Persones amb Discapacitat de la ONU.

Col·legi Oficial de Metges de Barcelona

11-04-2018:

Conferència en la XII Trobada de Families amb Quim Masferrer

Auditori Once.

 

 

 

 

22-05-2018:

Conferència On-line  per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) 

16-06-2018:

Conferència de tancament dels cursos de drets humans i Assemblea DHMT 2018

Espai Calabria 66.

 

30-10-2018:

Conferència “En el dia a dia com tu” per alumnes del GFCM d’Atenció a persones en situació de dependència, del Centre Català Comercial de Santa Coloma de Gramanet.

Centre Català Comercial de Santa Coloma de Gramanet. 

C/ Marina 5-7, Santa Coloma de Gramenet.

22-03-2019:

Conferència per estudiants d’IFE de l’Institut Rambla Prim.

Carrer de Cristóbal de Moura, 223.

14-03-2019:

Conferència a la Universitat de Girona en les II Jornades sobre experiencies d’atenció a la diversitat per una Educació Inclusiva.

Universitat de Girona.

20-05-2019:

Conferència  en la XII Trobada de Families amb Llucià Ferrer.

Espai Francesca Bonnemaison.

17-05-2019:

Conferència pels estudiants de la Universitat de Barcelona (UB)

Campus Mundet.

21-05-2019:

Conferència On-line per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) 

FCSD.

08-06-2019:

Conferència en el 3rs International Conference Trisomy 21 Research Society.

CosmoCaixa.

15-06-2019:

Conferència de cloenda dels cursos de drets humans i l’Assemblea DHMT.

Espai Golferichs.

11-07-2019:

Conferència pels  estudiants i professors de la Universitat holandesa de Groningen.

FCSD.

 

Històric de formacions rebudes:
13/06/2017: Xerrada formativa sobre la Vida Independent a càrrec de Pep Ruf (Coordinador Servei Vida Independent de la FCSD):
19-09-2019: Taller sobre voluntariat a la ONU, a càrrec de Laia Capafons (Voluntaria a la ONU)
17-10-2017: 2ª Taller sobre voluntariat a la ONU, a càrrec de Laia Capafons (Voluntaria a la ONU)
09-11-2017: Xerrada en Taula Rodona sobre la Convenció amb Maria Soledad Cisternas Reyes (Enviada especial de la ONU sobre accessibilitat i discapacitat i ex-presidenta del Comité dels drets de les persones amb discapacitat de la ONU)
04-10-2018: Taller Odi i Discriminació, a càrrec dels Mossos d’Esquadra
04-10-2018: Xerrada sobre els drets dels pobles indigenes, a càrrec de  Jacob Morales (Reporter mexicà, amenaçat de mort al seu país, en programa d’acollida temporal a Catalunya per la plataforma per la pau Taula per Mèxic)
06-11-2018: Xerrada sobre el Pla Estratègic i futur de la FCSD, a càrrec de Jordi Dotu (Dinamitzador del Pla Estratègic de la FCSD)
06-11-2018: Xerrada sobre els refugiats al Sahara i Grecia, a càrrec de Gemma Tortosa (Creu Roja

 

Històric d'altres activitats on hem participat

03-12-2017: Participació en Taula Encert a la Radio, pel dia internacional de la Discapacitat,  amb l’Observatori de Drets de Dincat.

06-04-2018: Assistència a estrena pel·licula Campeones, amb Javier Fesser.

 

05-06-2018: Assistència a estrena pel·licula Down n’hi do – Cine Filmoteca Raval.

28-03-2019: Assistència a un partit del Barça de Basquet.

30-03-2019: Assistència a l’acte reivindicatiu a Plaça Catalunya que organitza Dincat en favor dels drets de les persones amb discapacitat.

23-04-2019: Assistència a Taula de venda de llibres i roses per Sant Jordi a l’Ajuntament de Barcelona.

09-05-2019: Assistència al Concert “La Celebració de la Vida” en Homenatge a Montserrat Trueta a l’Església de Santa Maria del Mar. 

14-05-2019: Assistència a la presentació del 2on llibre de Poesia de Beatriz Ruiz: “Llàgrimes de dansa”.

Històric de llibres d'actas
 • Llibre d’actas  2015-2016
 • Llibre d’actas 2016-2017
 • Llibre d’actas 2017-2018
 • Llibre d’actas 2018-2019
Quin material usem i us posem a disposició?

(Article 25: Educació)

Descarrega textos sobre drets humans

Descarrega, consulta, llegeix, estudia i utlilitza cada dia els diferents escrits internacionals de drets humans per reivindicar els teus drets:

DECLARACIÓ UNIVERSAL DELS DRETS HUMANS (1948):

 

DRETS DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT:

La Convenció:

 

 

Dret a Vot a Espanya:

 

Observacions i informes de Nacions Unides (ONU):

 

LLEIS ESPANYOLES (Fàcil Lectura):

 

 

 

 

 

 

El nostre diccionari de paraules
 1. Essers Humans

  Som nosaltres. Les persones. Som animals, mamífers, primats, amb escriptura, llenguatge, que dibuixem, llegim, cantem, ballem, juguem, aprenem, utlilitzem coses, necessitem menjar i cuinar el nostre menjar, beure aigua, dormir i tenir roba, per abrigar-nos del fred. Tenim tots les mateixes necessitats però som diferents en gustos i en com fem les coses. Depenem dels demés i del nostre entorn i tots podem trobar-nos en diferents situacions de discapacitat física, sensorial, intel·lectual o per trastorn mental, tant des de naixement, com al llarg de la nostra vida. Segons l’article 1 de la Declaració Universal dels Drets Humans, els éssers humans, les persones, som éssers que tenen raó i consciència
 2. ONU

  La ONU o Nacions Unides o Organització de Nacions Unides és una organització internacional que agrupa tots els països del món. Països membres: 193. Idiomes oficials: Espanyol, Francès, Rus, Xinès Mandarí, Àrab, Anglès. L’objectiu de la ONU és la pau mundial. La ONU és qui ha escrit l’any 1948 la Declaració Universal dels Drets Humans i l’any 2006 la Convenció Internacional de Nacions Unides sobre els Drets de les persones amb Discapacitat. També ha escrit molts altres textos… ¿Qui ha escrit la Convenció? El Comité sobre els Drets de les persones amb Discapacitat de la ONU (Presidenta en el moment de la redacció de la Convenció: Maria Soledad Cisternas Reyes) ¿Qui ha escrit Declaració Drets Humans? La ONU (Eleonor Rooswelt)
 3. Nació

  Una nació és un païs o estat, com Espanya, França, Portugal o el Japó. A la ONU hi ha 193 nacions, estats o països membres.
 4. Membre

  Ser membre és formar part d’alguna cosa. Per exemple un membre de l’Assemblea DHMT, és algú que hi forma part, o un païs membre de la ONU és un païs que forma part de la ONU.
 5. Llibertat

  Fer el que “em doni la gana”, respectant als demés i sense fer mal a ningú. Viure independent i llibertat va junt. Per ser lliure es necessita ser un mateix i fer les coses per un mateix. El dret a decidir per un mateix. Decidir el que vull fer. Que no em diguin el que he de fer i el que no. No m’han de obligar, ni haig d’obligar a ningú. Divertir-se, gaudir i riure. Llibertat d’expressar-se o de no expressar-se. Poder votar. Poder sortir amb els amics, poder tenir parella, poder tenir diners per pagar les coses. Poder tenir una feina que m’agradi i un bon sou, i vacances. Estimar i estimar-se.
 6. Llibertat d'expressió

  És molt important tenir llibertat d’expressió. Vol dir poder dir el que vulguis dir, sense ofendre, insultar ni faltar al respecte a ningú. Poder expressar-nos lliurement. També és llibertat d’expressió cantar, ballar, pintar, escriure, dibuixar, i expressar com sigui les nostres emocions, pensaments i idees. Comunicar el que tinguem a dintre. Sempre que sigui amb respecte, no cal que els demés estiguin d’acord amb el que vull expressar per poder expressar-ho…
 7. Dret a decidir

  És el dret més important per les persones en situació de discapacitat intel·lectual. Poder decidir sobre la teva vida. Poder fer el que vulguis, mentre no facis mal a ningú.
 8. Dignitat

  Es el valor que tenim tots els essers humans, només per haver nascut. Els humans no tenen preu, tenen dignitat. No se’ns pot ni comprar ni vendre. Es contrari a la esclavitud. El propòsit de la Convenció és promoure, protegir i assegurar el respecte a la Dignitat inherent de tot ésser humà. La dignitat és la llibertat de la persona.
 9. Vida digna

  La vida digna és el mínim que necessitem els humans per poder viure. Necessitem tenir menjar, poder beure aigua, respirar aire, vestir roba pel fred, tenir una casa on poder viure de forma independent, poder anar a l’escola amb la resta de nens i nenes, treballar i cobrar un sou digne, i tenir salut o poder anar al metje si estem malalts…
 10. Raó

  La raó és el raonament del pensament. No es tracta de tenir la raó o no, es tracta de que tenim la capacitat de raonar, pensar. Utilitzar el “coco”.
 11. Instint

  És el contrari de la raó. “Tirar pel dret”. És fer les coses unilateralment, actuar sense pensar en el que fas, ni en el que et diuen. Actuar per impuls. Fem moltes coses per institnt. Son totes aquelles coses que fem sense pensar, mecanicament, per instint o impuls.
 12. Consciencia

  Ser conscient és saber el que fas. Reconèixer el que fas. Saber sobre tu mateix també. Saber de quines caracteristiques teves ets conscient, com ets per dintre i per fora. Per exemple ser conscient del teu pensament i les teves emocions, dels actes que fas, o  fins i tot ser consicent de la teva existencia i de l’existencia dels demés i de tot el que t’envolta.
 13. Àgora

  Paraula que ve del el Grec. Vol dir Assemblea de les ciutats Gregues. Lloc on antigament es reunien els ciutadans en un espai obert per debatre i prendre decisions. La ONU també és una Assemblea i per tant un Àgora. L’Assemblea DHMT també. Un espai obert és un espai on poden concorrer tota la gent que passa pel carrer, pensin com pensin, perquè, per davant de tot, ha de haver-hi respecte. És un espai de debat on es busca consensuar.
 14. Consensuar

  Posar-se d’acord. És el que fem a les reunions dels dimarts de l’Assemblea DHMT. Per consensuar fa falta fer-ho amb les persones interessades i  implicades. El consens no és fàcil, perquè hi ha diferents versions i opinions, doncs no tothom pensa igual. Cal sentar-se, negociar, passar temps, fer potser varies reunions, perquè del que és tracta és arribar a un acord o consens.
 15. Compromís

  El compromis es complir amb els drets i obligacions. És fer el que s’ha de fer. Compromís d’arribar a l’hora. És millor avisar que s’arribarà tard o avisar que no es podrà venir, que deixar-ho passar. Consell: No es pot contentar a tots. Cal oganitzar, planificar i programar.
 16. Discriminar

  La Discriminació és un delicte a Espanya. Discriminació és quan una persona discrimina a una altra per ser diferent, per exemple quan les persones blanques discriminen a les persones negres, o les persones no gays discriminen a les gays, o quan les persones sense situació de discapacitat discriminen a les persones en situació de  discapacitat.  Quan et fan un mal gest o et diuen una mala paraula.  Quan un hotel, discoteca o pis de lloguer nega l’entrada a persones per tenir la síndrome de Down. També a l’Escola Ordinària, quan ens fan bulling, és a dir que ens tracten malament, diferent o pitjor que a la resta o ens deixen a part. També quan a l’escola ens treuen de la classe per fer angles i mates a una altra aula. Qualsevol situació on ens fan sentir exclosos o malament, per ser com som,  és discriminació.
 17. Racisme

  Esta molt malament. També és un tipus de discriminació. Consisteix en afirmar que existeixen races diferents i que unes tenen més valor que altres. Suposa discriminar i tractar malament algunes persones només pel seu color de pell.
 18. Xenofòbia

  Esta molt malament. També és un tipus de discriminació. (del grec fobos, “por”, i xenos, “forasters” o “estrangers”) És una actitud racista que consisteix en estar en contra de les cultures diferents o considerades estrangeres.
 19. Assetjament

  Quan una persona està molt a sobre d’algú, i no para de molestar i inoporturar, o pegar o maltractar. Discriminació. Bulling.
 20. Salut

  La salut no és només la falta de malaltia, sinó també el benestar físic, mental, emocional, social, espiritual, sexual i mediambiental.
 21. Refugiat

  Persona que ha demanat sol·licitud d’asil i se li ha concedit. Mai pot retornar al seu país. No pot tenir dues nacionalitats. Costa molt que es donin la condició de refugiat. Es refugien perquè hi ha guerres. Un refugi és un lloc on refugiar-se. Escapen de les armes i la dictadura. 
 22. Immigrant

  Persona que canvia de país sense demanar asil. Fugen de la pobresa i/o busquen millors condicions de vida
 23. Escola Especial

  Escola només per persones en situació de discapacitat, sense persones sense discapacitat. Sovint hi tracten millor a les persones en situació de discapacitat, perquè no se’ls fa bulling, però és segragació, que vol dir separar-los de la resta. Es a dir que és separar els nens i nenes en situació de discapacitat de la resta de nens i nenes sense discapacitat. Deixar-los de banda. És discriminació i un tipus d’escola que no segueix els ideals i principis de la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.
 24. Escola Ordinaria

  És el tipus d’escola on hi van els nens i nenes sense discapacitat. Poden anar-hi nens i nenes en situació de discapacitat, però pot ser que al centre li faltin ajudes i mijtans per atendre’ls correctament. Hi ha bulling i discriminació.
 25. Escola Inclusiva

  És una escola pensada per nens i nenes amb i sense situacions de discapacitat, on es busca oferir a tothom els suports que necessiti perquè no es vegi exclòs i puguins tots els alumnes aprendre els uns dels altres, enriquint-se de la diversitat humana, treballant perquè no hi hagi bulling o discriminació. Es el tipus de escola que vol la ONU i nosaltres volem .
 26. Vulneració

  Vulnerar vol dir infringir, no obeir, desobediencia, no compliment. Desobeir, no complir. Vulneració dels drets humans vol dir no complir els drets humans. Vulnerar un dret, vol dir no respectar o complir amb aquest dret. Vulnerar la llei vol dir no complir la llei.
Contacte
T (+34) 932 157 423 (Ext. 102)
assembleaddhh@fcsd.org
Horari reunions membres:
Cada dimarts, de 18.15 a 19.45h, a
l’espai Biblioteca, a la Seu de la FCSD.
(c/ Compte Borrel, 201)
Coneix l’assemblea
Accessibility