);

Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta

Què és?

Què és?

Què és?

És un espai de treball a disposició de les persones en situació de discapacitat intel·lectual que té com objectiu esdevenir un òrgan de transformació social i participació ciutadana per incidir socialment i políticament en la difusió i defensa dels Drets Humans. Concretament, fent focus en la Convenció Internacional de Nacions Unides sobre els Drets de les persones amb Discapacitat .

Nou Paradigma

La Convenció, entre altres, introdueix tres principis que hem de considerar bàsics, aquests són els de no discriminació, accessibilitat i autonomia.

El seu proposit és que totes les persones, es trobin en la situació de discapacitat que sigui, gaudeixin de tots els drets humans i totes les llibertats; siguin respectades com les demés persones; i s’eliminin totes les barreres que els impedeixin la seva participació plena en la societat

La seva principal funció és establir un marc d’acció perquè els països partícips harmonitzin les seves lleis al respecte.

El més important és que estableix un canvi de paradigma i de model social en el tracte vers les persones en situació de discapacitat. Antigament el model més generalitzat ha estat de beneficència o mèdic-assistencial. La Convenció suposa un consens mundial per un model social basat en els drets humans, on la persona és l’eix central de la seva vida i ha de ser tractada com a ciutadà subjecte de ple dret.

Història

L’any 2013 vam començar a oferir a la FCSD el Curs de Drets Humans. A partir d’aquí, els propis alumnes reclamaven que els seus drets no estiguessin sent respectats. Per aquesta raó, sota l’objectiu final de “fer un món més just”, va nèixer el 22 d’agost de 2015 l’Assamblea de drets humans de la FCSD.

El 04 de maig de 2018 va morir Montserrat Trueta Llacuna, fundadora de la FCSD i van adoptar, en el seu honor, el nom d’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta (ADHMT).

A la dreta, trobem una fotografia de la fundadora de la FCSD, Montserrat Trueta.

Serveis

Serveis

Amb aquest projecte, l’Assemblea realitza conferències de conscienciació en col·legis i empreses sobre com volen que se’ls tracti en el dia a dia en el marc de la Convenció Internacional de les Nacions Unides sobre els Drets de les persones amb Discapacitat.

La Assemblea ofereix conferències de Conscienciació sobre la Convenció Internacional de les Nacions Unides sobre els Drets de les persones amb Discapacitat. També, de forma transversal, imparteix xerrades als diferents serveis i actes tant de la Fundació com d’altres entitats. 

Consulta l’històric de conferències!

  • Assessorament

Realitzem tot tipus d’assessoraments en relació amb els drets i el tractament de les persones en situació de discapacitat.

Tots els nostres serveis es poden realitzar de forma online o offline. 

Contracta els nostres serveis!

4 + 4 =

Membres

Membres en actiu

Ana Rodríguez

Jordi Duaso

Liceth Cedeño

Irene Pérez

Clara Hervás

Noelia Cambronero

Andy Trias

Montserrat Vilarrasa

Accions

Accions

A més a més, d’incidir indirectament oferint conscienciació, també s’intenta incidir directament en la ciutadania a partir de les reunions setmanals i la participació en espais de presa de decisions sobre la ciutadania i la cooperació internacional.

Reunions setmanals

Els membres de l’Assemblea DHMT es reuneixen setmanalment per treballar, debatre, fer propostes, consensuar-les i tirar-les endavant.

Sovint compten amb voluntaris,  convidats diversos i experts que realitzen formacions específiques en l’àmbit dels drets humans. També és l’espai des d’on preparen totes les conferències de conscienciació que oferten i s’organitza i porta a terme el seguiment de tot el que es fa.

APUNTA’T COM A VOLUNTARI/A !!

Consell Rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD)

El Consell Rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, de l’Ajuntament de Barcelona (IMPD) és un espai de presa de decisions sobre la ciutadania des del qual incideixen en la política perquè es facin lleis i actuacions per fer complir els articles de la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

Aquest espai està format per Vocals representants de cadascuna de les possibles situacions de discapacitat (física, auditiva, visual, per trastorn mental i intel·lectual)

Des de l’Assemblea DHMT donem suport a Montserrat Vilarrasa que és la Vocal representant de la discapacitat intel·lectual, escollida l’any 2016.  

Estructura de Drets Humans de Catalunya

L’Estructura de Drets Humans de Catalunya (Unió de la Síndica de Greuges i l’Institut de Drets Humans de Catalunya) son un altre espai de presa de decisions sobre la ciutadania que porta a terme l’elaboració del Pla de Drets Humans de Catalunya.

Es tracta d’un pla, que amb la implicació de la ciutadania vol fer exigir al Govern el compliment dels drets humans on l’Assamblea DHMT participa aportant-hi els seus punts de vista i vetllant pel respecte de la Convenció. Podeu fer-ne el seguiment al web oficial.

Nacions Unides (ONU)

En general, tota la tasca que porta a terme l’Assemblea DHMT va encaminada a fer complir la Convenció i les directrius de Nacions Unides (ONU).

Com els drets humans, que no tenen fronteres, l’objectiu de “fer un món més just”, de l’Assemblea DHMT, és un objectiu global. És per això que l’Assemblea DHMT porta a terme un projecte de cooperació internacional amb el Comité de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat per treballar en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de 2030 i  la Plataforma Beijing+25.

De moment, hem participat a través de la nostra representant, la Montserrat Vilarrasa, en el procés d’elaboració i signatura d’una Declaració dels drets de les dones amb discapacitat i càrrecs polítics i públics

En la següent pàgina de la ONU podeu veure tot el treball que estem portant a terme i la seva evolució.

CONTACTEU-NOS per comptar amb l’Assemblea DHMT en d’altres espais de presa de decisions sobre la ciutadania o de cooperació internacional.  Us ajudarem a adaptar l’espai amb els suports i mesures d’accessibilitat cognitiva que calgui…

Què hem fet fins ara?

A continuació, trobareu un seguit de conferències, formacions i activitats en les quals hem col·laborat o impartit. 

– Històric de formacions
– Històric d’activitats

Llibre d'actes

Llibre d'actes

En les actes calendaritzem i recullim totes les activitats que fem durant l’Assamblea i s’arxiven per a tenir una mostra dels continguts, accions i metodologies utilitzades en els diferents anys.  

– Llibre d’actes 2015-2016
– Llibre d’actes 2016-2017
– Llibre d’actes 2017-2018
– Llibre d’actes 2018-2019

Les actes es poden trobar en físic, pendent de digitalitzar-les. 

Galeria de vídeos
Contacte
T (+34) 932 157 423 (Ext. 102)
assembleaddhh@fcsd.org
Horari reunions membres:
Cada dimarts, de 18.15 a 19.45h, a
l’espai Biblioteca, a la Seu de la FCSD.
(c/ Compte Borrel, 201)
Coneix l’assemblea