);

Actualitat

El Plenari del Consell Municipal va mostrar el passat divendres 23 de novembre el seu compromís amb el dret de vot per a totes les persones amb discapacitat. Ho va fer a través de l’aprovació d’una declaració institucional en la qual s’expressava la voluntat de treballar conjuntament amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i les mateixes entitats del sector de la discapacitat perquè els futurs processos electorals garanteixin els mecanismes i mitjans de suport necessaris per garantir el dret de vot i l’accessibilitat del procés electoral per a totes les persones amb discapacitat, ja sigui al material electoral, les meses o les paperetes.

L’Ajuntament de Barcelona es compromet igualment a traslladar aquesta declaració institucional a l’Oficina del Cens Electoral, a la Junta Electoral Central, a la Generalitat de Catalunya i als partits polítics amb representació parlamentària.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, així com representants de tots els grups polítics van rebre després del Consell Plenari representants de les entitats socials implicades en aquesta demanda històrica per remarcar-los el seu suport. Montserrat Vilarrasa, vocal per a la discapacitat intel·lectual del Consell Rector de l’IMPD i membre de l’Assemblea de Drets Humans de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) va assistir al Plenari.

La vulneració del dret fonamental al vot d’aquestes persones ha estat denunciada en reiterades ocasions tant pel Comitè dels drets de les persones amb discapacitat de Nacions unides, com per les entitats de Dincat, Federació Salut Mental Catalunya, Federació Veus, l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i el Síndic de Greuges, així com en diferents iniciatives de l’Ajuntament de Barcelona.

La declaració institucional s’ha aprovat després que el Senat de l’Estat espanyol aprovés el passat 21 de novembre la modificació de la Llei 5/1985 del Règim Electoral General, suprimint així les limitacions del dret de vot i restaurant-lo per a totes aquelles persones que per motiu de discapacitat s’havien vist privades del mateix per sentència judicial.

L’Estat espanyol s’ha convertit així en el vuitè país de la Unió Europea que no aplica cap restricció per raó de discapacitat a l’hora de votar, després d’Àustria, Croàcia, Holanda, Itàlia, Letònia, Suècia i Regne Unit.

S’estima que aquesta modificació afecta unes 100.000 persones a nivell estatal i unes 2.500 a la ciutat de Barcelona. Una d’aquestes persones és Clara Hervàs, redactora d’Èxit21, que explica el seu procés en aquest escrit.

Comparteix!