);
El nostre diccionari de paraules
 1. Essers Humans

  Som nosaltres. Les persones. Som animals, mamífers, primats, amb escriptura, llenguatge, que dibuixem, llegim, cantem, ballem, juguem, aprenem, utlilitzem coses, necessitem menjar i cuinar el nostre menjar, beure aigua, dormir i tenir roba, per abrigar-nos del fred. Tenim tots les mateixes necessitats però som diferents en gustos i en com fem les coses. Depenem dels demés i del nostre entorn i tots podem trobar-nos en diferents situacions de discapacitat física, sensorial, intel·lectual o per trastorn mental, tant des de naixement, com al llarg de la nostra vida. Segons l’article 1 de la Declaració Universal dels Drets Humans, els éssers humans, les persones, som éssers que tenen raó i consciència
 2. ONU

  La ONU o Nacions Unides o Organització de Nacions Unides és una organització internacional que agrupa tots els països del món. Països membres: 193. Idiomes oficials: Espanyol, Francès, Rus, Xinès Mandarí, Àrab, Anglès. L’objectiu de la ONU és la pau mundial. La ONU és qui ha escrit l’any 1948 la Declaració Universal dels Drets Humans i l’any 2006 la Convenció Internacional de Nacions Unides sobre els Drets de les persones amb Discapacitat. També ha escrit molts altres textos… ¿Qui ha escrit la Convenció? El Comité sobre els Drets de les persones amb Discapacitat de la ONU (Presidenta en el moment de la redacció de la Convenció: Maria Soledad Cisternas Reyes) ¿Qui ha escrit Declaració Drets Humans? La ONU (Eleonor Rooswelt)
 3. Nació

  Una nació és un païs o estat, com Espanya, França, Portugal o el Japó. A la ONU hi ha 193 nacions, estats o països membres.
 4. Membre

  Ser membre és formar part d’alguna cosa. Per exemple un membre de l’Assemblea DHMT, és algú que hi forma part, o un païs membre de la ONU és un païs que forma part de la ONU.
 5. Llibertat

  Fer el que “em doni la gana”, respectant als demés i sense fer mal a ningú. Viure independent i llibertat va junt. Per ser lliure es necessita ser un mateix i fer les coses per un mateix. El dret a decidir per un mateix. Decidir el que vull fer. Que no em diguin el que he de fer i el que no. No m’han de obligar, ni haig d’obligar a ningú. Divertir-se, gaudir i riure. Llibertat d’expressar-se o de no expressar-se. Poder votar. Poder sortir amb els amics, poder tenir parella, poder tenir diners per pagar les coses. Poder tenir una feina que m’agradi i un bon sou, i vacances. Estimar i estimar-se.
 6. Llibertat d'expressió

  És molt important tenir llibertat d’expressió. Vol dir poder dir el que vulguis dir, sense ofendre, insultar ni faltar al respecte a ningú. Poder expressar-nos lliurement. També és llibertat d’expressió cantar, ballar, pintar, escriure, dibuixar, i expressar com sigui les nostres emocions, pensaments i idees. Comunicar el que tinguem a dintre. Sempre que sigui amb respecte, no cal que els demés estiguin d’acord amb el que vull expressar per poder expressar-ho…
 7. Dret a decidir

  És el dret més important per les persones en situació de discapacitat intel·lectual. Poder decidir sobre la teva vida. Poder fer el que vulguis, mentre no facis mal a ningú.
 8. Dignitat

  Es el valor que tenim tots els essers humans, només per haver nascut. Els humans no tenen preu, tenen dignitat. No se’ns pot ni comprar ni vendre. Es contrari a la esclavitud. El propòsit de la Convenció és promoure, protegir i assegurar el respecte a la Dignitat inherent de tot ésser humà. La dignitat és la llibertat de la persona.
 9. Vida digna

  La vida digna és el mínim que necessitem els humans per poder viure. Necessitem tenir menjar, poder beure aigua, respirar aire, vestir roba pel fred, tenir una casa on poder viure de forma independent, poder anar a l’escola amb la resta de nens i nenes, treballar i cobrar un sou digne, i tenir salut o poder anar al metje si estem malalts…
 10. Raó

  La raó és el raonament del pensament. No es tracta de tenir la raó o no, es tracta de que tenim la capacitat de raonar, pensar. Utilitzar el “coco”.
 11. Instint

  És el contrari de la raó. “Tirar pel dret”. És fer les coses unilateralment, actuar sense pensar en el que fas, ni en el que et diuen. Actuar per impuls. Fem moltes coses per institnt. Son totes aquelles coses que fem sense pensar, mecanicament, per instint o impuls.
 12. Consciencia

  Ser conscient és saber el que fas. Reconèixer el que fas. Saber sobre tu mateix també. Saber de quines caracteristiques teves ets conscient, com ets per dintre i per fora. Per exemple ser conscient del teu pensament i les teves emocions, dels actes que fas, o  fins i tot ser consicent de la teva existencia i de l’existencia dels demés i de tot el que t’envolta.
 13. Àgora

  Paraula que ve del el Grec. Vol dir Assemblea de les ciutats Gregues. Lloc on antigament es reunien els ciutadans en un espai obert per debatre i prendre decisions. La ONU també és una Assemblea i per tant un Àgora. L’Assemblea DHMT també. Un espai obert és un espai on poden concorrer tota la gent que passa pel carrer, pensin com pensin, perquè, per davant de tot, ha de haver-hi respecte. És un espai de debat on es busca consensuar.
 14. Consensuar

  Posar-se d’acord. És el que fem a les reunions dels dimarts de l’Assemblea DHMT. Per consensuar fa falta fer-ho amb les persones interessades i  implicades. El consens no és fàcil, perquè hi ha diferents versions i opinions, doncs no tothom pensa igual. Cal sentar-se, negociar, passar temps, fer potser varies reunions, perquè del que és tracta és arribar a un acord o consens.
 15. Compromís

  El compromis es complir amb els drets i obligacions. És fer el que s’ha de fer. Compromís d’arribar a l’hora. És millor avisar que s’arribarà tard o avisar que no es podrà venir, que deixar-ho passar. Consell: No es pot contentar a tots. Cal oganitzar, planificar i programar.
 16. Discriminar

  La Discriminació és un delicte a Espanya. Discriminació és quan una persona discrimina a una altra per ser diferent, per exemple quan les persones blanques discriminen a les persones negres, o les persones no gays discriminen a les gays, o quan les persones sense situació de discapacitat discriminen a les persones en situació de  discapacitat.  Quan et fan un mal gest o et diuen una mala paraula.  Quan un hotel, discoteca o pis de lloguer nega l’entrada a persones per tenir la síndrome de Down. També a l’Escola Ordinària, quan ens fan bulling, és a dir que ens tracten malament, diferent o pitjor que a la resta o ens deixen a part. També quan a l’escola ens treuen de la classe per fer angles i mates a una altra aula. Qualsevol situació on ens fan sentir exclosos o malament, per ser com som,  és discriminació.
 17. Racisme

  Esta molt malament. També és un tipus de discriminació. Consisteix en afirmar que existeixen races diferents i que unes tenen més valor que altres. Suposa discriminar i tractar malament algunes persones només pel seu color de pell.
 18. Xenofòbia

  Esta molt malament. També és un tipus de discriminació. (del grec fobos, “por”, i xenos, “forasters” o “estrangers”) És una actitud racista que consisteix en estar en contra de les cultures diferents o considerades estrangeres.
 19. Assetjament

  Quan una persona està molt a sobre d’algú, i no para de molestar i inoporturar, o pegar o maltractar. Discriminació. Bulling.
 20. Salut

  La salut no és només la falta de malaltia, sinó també el benestar físic, mental, emocional, social, espiritual, sexual i mediambiental.
 21. Refugiat

  Persona que ha demanat sol·licitud d’asil i se li ha concedit. Mai pot retornar al seu país. No pot tenir dues nacionalitats. Costa molt que es donin la condició de refugiat. Es refugien perquè hi ha guerres. Un refugi és un lloc on refugiar-se. Escapen de les armes i la dictadura. 
 22. Immigrant

  Persona que canvia de país sense demanar asil. Fugen de la pobresa i/o busquen millors condicions de vida
 23. Escola Especial

  Escola només per persones en situació de discapacitat, sense persones sense discapacitat. Sovint hi tracten millor a les persones en situació de discapacitat, perquè no se’ls fa bulling, però és segragació, que vol dir separar-los de la resta. Es a dir que és separar els nens i nenes en situació de discapacitat de la resta de nens i nenes sense discapacitat. Deixar-los de banda. És discriminació i un tipus d’escola que no segueix els ideals i principis de la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.
 24. Escola Ordinaria

  És el tipus d’escola on hi van els nens i nenes sense discapacitat. Poden anar-hi nens i nenes en situació de discapacitat, però pot ser que al centre li faltin ajudes i mijtans per atendre’ls correctament. Hi ha bulling i discriminació.
 25. Escola Inclusiva

  És una escola pensada per nens i nenes amb i sense situacions de discapacitat, on es busca oferir a tothom els suports que necessiti perquè no es vegi exclòs i puguins tots els alumnes aprendre els uns dels altres, enriquint-se de la diversitat humana, treballant perquè no hi hagi bulling o discriminació. Es el tipus de escola que vol la ONU i nosaltres volem .
 26. Vulneració

  Vulnerar vol dir infringir, no obeir, desobediencia, no compliment. Desobeir, no complir. Vulneració dels drets humans vol dir no complir els drets humans. Vulnerar un dret, vol dir no respectar o complir amb aquest dret. Vulnerar la llei vol dir no complir la llei.