);

La millora de la salut mental de les persones en situació de discapacitat intel·lectual: una qüestió de benestar

Barcelona, 21 i 22 d’octubre de 2020

Assistència virtual – Retransmissió en directe

Auditori, UPF Barcelona School of Management
(c/ Balmes, 132-134)

PROGRAMA    |    PONENTS    |    INSCRIPCIONS    |    ABSTRACTS    |    VÍDEOS i FOTOS

La Fundació Catalana Síndrome de Down organitza, els dies 21 i 22 d’octubre de 2020, les XVIII Jornades Internacionals Barcelona Down que es celebraran de manera virtual. En aquesta edició, el tema central girarà a l’entorn de la salut mental i la discapacitat intel·lectual amb l’objectiu de conèixer els principals trastorns mentals que pot patir aquesta població, el seu diagnòstic i tractaments. Durant les Jornades també es lliurarà el XVI Premi Biennal d’Investigació Ramon Trias Fargas.

​Les persones que presenten algun trastorn mental o comportaments desajustats afegits a la seva situació de discapacitat intel·lectual han estat, durant molts anys, sense rebre un diagnòstic i tractament adequats. Progressivament, s’ha generat l’interès i coneixement que ha permès desenvolupar diferents models de comprensió i abordatge de les seves necessitats.

Les millores en les seves condicions de vida: atenció mèdica, inclusió educativa, incorporació al món del treball ordinari, vida independent, etc., han repercutit notablement en la seva qualitat de vida. Però paral·lelament, la perpetuació d’un tracte discriminatori, la sobreprotecció i les exigències del món actual, requereixen nous processos adaptatius no exempts de contradiccions que poden generar desajustos en els seus funcionaments i benestar emocional. Caldrà analitzar quins són els seus escenaris de vida actual i prevenir factors de vulnerabilitat.

Amb aquesta jornada ens proposem adquirir un major coneixement dels trastorns mentals d’aquest col·lectiu, la seva prevalença, les peculiaritats dels tractaments (farmacològics i psico-terapèutics), així com els diferents tipus d’abordatges des dels entorns educatiu i social, sense oblidar l’acompanyament i orientació a les famílies, persones cuidadores i altres referents. Comptarem amb la presència de professionals de la Fundació Catalana Síndrome de Down i d’altres prestigioses entitats d’àmbit nacional i internacional.

Durant les jornades es podran presentar pòsters de caràcter científic.

Més informació: congres@fcsd.org

Amb la col·laboració de: