- 1982
- 1984
- 1985
- 1986
- 1987
- 1988
- 1989
- 1990
- 1991
- 1992
- 1993
- 1994
- 1995
- 1996
- 1997
- 1998
- 1999
- 2000
- 2001
- 2002
- 2003
- 2004
- 2005
- 2006
- 2007
- 2010
- 2011
- 2012
- 2013
- 2014
- 2015
- 2016
- 2017
- 2018
- 2019
- S’aprova per unanimitat, a les Corts Generals, la Llei d’Integració Social del Minusvàlid (LISMI), impulsada per Ramon Trias Fargas, president de la Comissió redactora i cofundador de la FCSD.
- El 30 de març es constitueix la FCSD. És declarada d’utilitat pública el 24 d’octubre.
- Creació d’un Servei General d’Informació i Atenció a la Persona amb SD.
- Creació del Servei d’Estimulació Precoç (més endavant Servei d’Atenció Primerenca-SAP), acreditat pel Child Development and Mental Retardation Center, de la Washington University.
- Inauguració del Centre de Documentació Begoña Raventós (CDBR), especialitzat en SD i ampliat a tot tipus de discapacitat.
- El Departament de Sanitat i Benestar Social de la Generalitat de Catalunya crea el Programa Sectorial d’Estimulació Precoç, que inclou el SAP de la FCSD. A partir d’aquest moment s’atenen infants amb altres discapacitats.
- I Jornades Internacionals sobre la SD: «Estat de la qüestió. Avenços mèdics i psicopedagògics». Biennals.
- Concert de Victòria de los Ángeles, acompanyada al piano per Alicia de Larrocha. Basílica de Santa Maria del Mar.
- Elaboració del primer «Programa de salut preventiu per a persones amb SD» d’Espanya, inspirat en el Down Syndrome Checklist de M. Coleman i P. T. Rogers. Cobreix 12 especialitats. Actualment en són 19.
- Creació del Servei de Seguiment per a infants amb SD integrats en escoles ordinàries.
- Neix Síndrome de Down, Treballs i Resums Científics per a Professionals, primer butlletí quadrimestral i gratuït per a pediatres de Catalunya, traducció al català de Papers and Abstracts for Professionals.
- Primer curs de postgrau d’Especialització en Psicopatologia Infantil: estudi i tractament, organitzat conjuntament amb la Universitat de Barcelona (UB). Realitzat fins l’any 1990.
- Primers Grups de pares.
- La FCSD és membre fundador de l’European Down Syndrome Association (EDSA).
- Creació del Centre Mèdic Down (CMD), avalat pel Departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya.
- Inauguració d’una ludoteca especialitzada. Fins l’any 1997.
- El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya autoritza el Servei de Seguiment, que es denominarà Servei de Seguiment i Suport Psicopedagògic, per als Cicles Inicial i Mitjà. Mitjançant teràpies de grup específiques per a nens i nenes amb la SD, es treballen aspectes com la identitat, el joc simbòlic, la comunicació, la relació amb l’altre i l’autonomia. L’any 1991 amplia la seva atenció fins al Cicle Superior, i es denomina Servei de Seguiment en l’Etapa Escolar.
- I Jornades Internacionals sobre la SD: «El nen en edat escolar. Avenços mèdics i psicopedagògics».
- Premi INSERSO de fotografia al conjunt de fotografies Integració en l’Esport.
- Creació del Programa d’Autonomia Jove.
- Primer cicle de conferències trimestrals, per a pares i professionals, sobre temes sanitaris i psicopedagògics.
- Creació d’un Centre de Recursos per potenciar la informació, la formació permanent, la investigació i la seva difusió.
- Integració del CDBR en la Coordinadora de Documentació Biomèdica de Barcelona.
- El butlletí Síndrome de Down. Treballs i Resums Científics per a Professionals inclou articles externs i de professionals del CMD. Neix la seva edició en castellà sota el títol Síndrome de Down, Artículos y Resúmenes Científicos; la reben tots els pediatres d’Espanya.
- Concert de l’Orquestra Ciutat de Barcelona i Trio Zingara, sota la direcció del M. Hble. Edward Heath. Palau de la Música Catalana
- S’impulsa la creació del primer programa d’integració laboral per a joves amb SD, «Projecte Aura».
- I Premi Biennal d’Investigació Ramon Trias Fargas.
- III Jornades Internacionals sobre la SD: «L’adolescent i el jove. Avenços mèdics i psicopedagògics».
- Aula Oberta I. Espai d’intercanvi entre mestres d’alumnes amb la SD integrats a l’escola ordinària.
- El curs de postgrau amplia la seva durada de 45 h a 2 anys.
- Concert d’orgue a càrrec de David Dobson, Parròquia Santa Maria de Gràcia.
- Concert en memòria de Ramon Trias Fargas, amb Victòria de los Ángeles, Manuel García Morante, Alberto Lysy i Jeremy Menuhin. Palau de la Música Catalana.
- Aula Oberta II. Neix com a reforç i ampliació de l’Aula Oberta I. Ambdues s’unifiquen l’any 1998.
- IV Jornades Internacionals sobre la SD: «Per arribar a ser una persona autònoma».
- Creu de Sant Jordi a Montserrat Trueta, presidenta del Patronat de la FCSD, «per la seva gran tasca envers la integració social de les persones amb discapacitat».
- El curs de postgrau esdevé el Màster en Atenció Primerenca, reconegut per la UB.
- Liverpool Oratorio, de Paul McCartney i Carl Davis, amb la Royal Liveerpool Philharmonic Orchestra and Choirs. Paulau Sant Jordi.
- Premi Relacions Públiques Catalunya 92 «per les seves accions en el camp de la imatge i la comunicació».
- «La Marató» de TV3, programa solidari en què es recapten fons per a «obtenir més coneixements de la disfunció del cromosoma 21 i prevenir i pal·liar els efectes produïts per l’excés de material genètic».
- Jornades Internacionals sobre la SD: «La relació amb l’altre en la construcció de la identitat. Avenços mèdics i psicopedagògics».
- X Aniversari. Conferència magistral «Educació per a tots en el 2000» a càrrec de Federico Mayor Zaragoza, director general de la UNESCO.
- S’inicien els 10 projectes de recerca finançats gràcies a la recaptació obtinguda en «La Marató» de TV3.
- II Màster en Atenció Primerenca.
- VI Jornades Internacionals sobre la SD: «Procés cap a la vida adulta de les persones amb la SD».
- Creació del Servei d’Integració Laboral «Col·labora» per a la inserció laboral, mitjançat suport natural, de les persones amb discapacitat intel·lectual en l’empresa ordinària.
- Primers Grups de germans.
- Creació de la nostra pàgina web, amb domini propi a partir de 1999: www.fcsd.org.
- La revista Síndrome de Down, Articles i Resums Científics per a Professionals inicia una nova etapa i passa a denominar-se SD-DS. Revista Mèdica Internacional sobre la Síndrome de Down. Quadrimestral i gratuïta, s’edita en castellà, català i anglès. Accessible en format digital a www.fcsd.org a partir de l’any 2002.
- I International Conference on Chromosome 21 and Medical Research on Down Syndrome, que presenta els resultats dels projectes de recerca finançats gràcies a «La Marató» de TV3. Cal destacar: mapes gènics de les diferents regions del cromosoma 21 i informatització de les 1200 històries clíniques que en aquest moment conformen la base de dades del CMD, que en l’actualitat són més de 2100.
- El SAP esdevé concertat i gratuït.
- Conclusió oficial dels projectes finançats gràcies a la Marató de TV3.
- Elaboració de les «Taules de creixement i pes, específiques per a infants espanyols amb la SD» (amb dades extretes a partir de la base de dades del CMD), eina que avui utilitzen la majoria de pediatres espanyols.
- XV Aniversari. Conferència commemorativa «El procés de desenvolupament i envelliment de la persona amb SD» impartida pel Professor Ira Lott, University of Califòrnia, Irvine.
- Creació del Servei de Preparació i Habilitats Socials «PAS», que incorpora el Programa d’Autonomia Jove per a desenvolupar les competències socials, promocionant i fomentant activitats d’oci. Des de l’any 2001 atén persones amb altres discapacitats intel·lectuals.
- SD-DS. Revista Mèdica Internacional sobre la Síndrome de Down s’indexa a EMBASE/Excerpta Medica i a l’Índice Médico Español (IME).
- VII Jornades Internacionals sobre la SD: «Arribar a ser adult».
- Creació del Servei de Vida Independent «Me’n vaig a casa». La persona amb discapacitat tria on i amb qui vol viure. La FCSD organitza el suport necessari per realitzar el Pla d’Atenció Personal, elaborat amb la persona, i l’ajuda a establir, o mantenir, els vincles i relacions amb el seu entorn social.
- El SAP passa a denominar-se CDIAP (Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Primerenca).
- I Concurs Treball de Recerca sobre la Persona amb la Síndrome de Down, adreçat a alumnes de 2n de Batxillerat de les escoles de Catalunya.
- El CDBR és incorporat al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC).
- II International Conference on Chromosome 21 and Medical Research on Down Syndrome i reunió del Down Syndrome Medical Interest Group (DSMIG).
- Premi Extraordinari de la I Edició dels Premis Catalunya d’Educació, del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, «per la intensa tasca i dedicació excepcional en favor de la integració socio-escolar de nens i nenes amb la síndrome de Down».
- El Servei d’Integració Laboral obté el certificat de qualitat ISO 9001:2000. Es renova anualment.
- VIII Jornades Internacionals sobre la SD: «Construint el futur. Interrogants d’avui. Respostes pel demà».
- XX Aniversari. Conferència magistral «Drets Humans al segle XXI», impartida per Rigoberta Menchú Tum, Premi Nobel de la Pau.
- Medalla d’Honor del Parlament, categoria or, a Montserrat Trueta per «el seu treball en la millora de la qualitat de vida de les persones amb SD i per la seva contribució a la integració social de les persones amb discapacitat intel·lectual».
- III International Conference on Chromosome 21 and Medical Research on Down Syndrome i reunió del Down Syndrome Medical Interest Group (DSMIG).
- El Servei de Preparació i Habilitats Socials «PAS» es divideix en dos: el Servei de Formació d’Adults i el Servei d’Oci «Quedem?».
- El Servei d’Atenció Terapèutica es consolida com a prestació transversal.
- SD-DS. Revista Mèdica Internacional sobre la Síndrome de Down s’indexa en l’Índice Bibliográfico Español en Ciencias de la Salud (IBECS).
- Premi Solidari de la III Edició dels Premis Llongueras de Moda i Imatge, per ésser «l’entitat que més ha contribuït a solucionar algun dels problemes socials a Espanya durant el 2005».
- I Trobada Anual d’Usuaris i Famílies de la Fundació.
- IX Jornades Internacionals sobre la SD: «Cap a la tercera edat: reptes i esperances».
- XX Aniversari del CMD. Gala benèfica «Somnis solidaris al Liceu».
- El Servei d’Atenció a les Famílies es consolida com a prestació transversal.
- Medalla d’or de Cruz Roja Española, en reconeixement «a la tasca que desenvolupa en favor de les persones amb discapacitat intel·lectual».
- Gala Somnis Solidaris al Liceu, amb Paloma Berganza, Lluís Claret i El Tricicle. Gran Teatre del Liceu.
- X Aniversari del Servei de Suport a la Vida Independent.
- Premio Reina Sofía de Prevención de la Discapacidad «pels treballs de l’equip del Centre Mèdic Down, adreçats a donar resposta mèdica a la realitat que viuen les famílies amb persones amb la síndrome de Down, a partir de la investigació biomèdica, desenvolupament assistencial, difusió i divulgació mèdica, amb el resultat d’una integració social i laboral certa».
- Jornada Internacional Commemorativa: «Vida independent: el dret a decidir». SD-DS. Revista Mèdica Internacional sobre la Síndrome de Down, s’indexa a Scopus.
- L’Institut Català de la Salut incorpora les «Taules de creixement» en la història clínica informatitzada i en l’estació de treball dels professionals d’atenció primària.
- Neix «Protagonistes», primer grup format per joves autogestors.
- El Servei de Seguiment en l’Etapa Escolar amplia la seva atenció amb activitats per a infants d’entre 3 i 6 anys.
- Premi Lectura Fàcil, apartat Estímul a la Continuïtat, de l’Associació Lectura Fàcil, pel Club de Lectura de la Fundació.
- El CDIAP i el Servei de Suport a la Vida Independent obtenen el certificat ISO 2001:2008.
- Nova web, amb criteri 2.0, accessible per a persones amb discapacitat intel·lectual.
- Llançament d’EXIT21, el primer bloc coordinat i escrit per persones amb DI.
- Creació del grup d’autogestors «Benvinguts a casa».
- XXV Aniversari del Centre Mèdic Down.
- Premi «Ramon de Teserach», que atorga l’Acadèmica de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, per la tasca del Centre Mèdic Down en la promoció de la salut.
- XII Premi de Solidaritat Xavier Fàbrega.
- El Centre Mèdic Down crea la Unitat de síndrome de Down i malatia d’Alzheimer.
- I Cicle de conferències dirigides a persones amb discapacitat intel·lectual.
- Concert Tots som un sota el mateix sol, amb Malik Bledoos & Dems Pimps. Sala Apolo.
- XXV ANIVERSARI del Servei d’Oci «Quedem?».
- Iniciem un pla transversal de capacitació en drets humans.
- Placa al Treball del President Macià, de la Generalitat de Catalunya, en reconeixement «a la tasca realitzada en matèria d’inclusió laboral pel Servei d’Integració Laboral Col·labora».
- XII Jornades Internacionals sobre la síndrome de Down: 30 anys i un gran futur!
- XXX Aniversari de la Fundació Catalana Síndrome de Down.
- XVI Jornades Internacionals Darcelona Down: «Discapacitat i deteriorament cognitiu en la persona amb la síndrome de Down. Del naixement a la vellesa»
- Creació de l’Assemblea de Drets Humans.
- Integració funcional de la Unitat SD i MA al Servei de Neurologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
- Primera oferta de formacions a les universitats (UPF i UB).
- XX Aniversari del Servei d’Inserció Laboral «Col·labora».
- Elecció de Montserrat Vilarrasa, membre de l’Assemblea, com a representant de les persones amb discapacitat al Consell Rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD).
- Inauguració de la Unitat Alzheimer-Down al Pavelló Santa Victòria, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
- XXX Aniversari del CMBD.
- XVII Jornades Internacionals Barcelona Down: «L’infant i la seva família: noves realitats, noves respostes».
- El Concurs Treball de Recerca sobre la Persona amb SD esdevé Concurs Treball de Recerca Josep Maria Jarque sobre la persona amb SD.
- Premis Alzheimer 2017, Modalitat Social, de la Societat Espanyola de Neurologia.
- Publicació del llibre d’estil d’ÈXIT21 per tractar la discapacitat als mitjans.
- Mor Montserrat Trueta, fundadora i presidenta de la FCSD.
- L’Assemblea de DH de la FCSD canvia el seu nom per Assemblea de DH Montserrat Trueta.
- XXXV Aniversari de la Fundació Catalana Síndrome de Down.
-
Concert La celebració de la vida, in memoriam Montserrat Trueta, amb Jordi Savall, Orpheus XXI, Judit Nedderman i Ferran Savall. Basílica de Santa Maria del Mar.
-
I Edició del Montserrat Trueta Outstanding Career Award en col·laboració amb la T21 Research Society.
-
Signatura de l’acord de col·laboració entre l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron i la Fundació Catalana Síndrome de Down, per a l’atenció a les persones amb la síndrome de Down en edat pediàtrica.
- El departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya va concedir en el marc dels Premis Civisme en la modalitat de Ciutadania i Virtut Civil una menció honorífica a la FCSD per haver possibilitat que Montserrat Vilarrassa, membre de l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta i vocal del Consell Rector de l’IMPD, hagi pogut desenvolupar una carrera d’activisme internacional en defensa dels drets de les persones en situació de discapacitat intel·lectual.